Site Logo Site Logo

İLETİŞİM

shape shape

Haberler

Bizden Haberler 18 Ocak 2024

Gayrimenkul Danışmanı Uğur Özen, Konut Satışlarının Son Yıllarda En Düşük Seviyeyi Görme Nedenlerini Ele Aldı

2023 yılında görülen gerilemede en dikkat çekici veri, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının en düşük seviyesinde olması

Konut satışları 11 aylık dönemde toplam 1.087.349 adetle 2015 yılından bugüne en düşük seviyesine gerilemiş durumda. Verilere göre konut fiyatları 2023 yılında %15 gerileme kaydetmiş oldu. Konu ile ilgili literatürü ele aldığımızda, sahada gözlemlendiği gibi konut piyasasındaki yavaşlama sebepleri, konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkili olduğu şeklinde gözlemlenmektedir. 2023 yılında görülen gerilemede en dikkat çekici verinin, ipotekli satışların toplam satışlar içindeki oranının bugüne kadar ki en düşük seviyesi olan %16’ya gerilemesi olduğunu ifade edebilirim. Veriler 11 aylık dönemde ilk kez satılan konut adeti 328 bin 299, ipotekli olarak satılan konut adeti 171 bin 706 olduğuna işaret ederken, iş günü başına ise 4 bin 687 adet konut ilk kez satıldı.

 

Konut satışlarının gerilemesindeki en temel neden konut alım gücüdür

Konut satışlarının gerilemesinin sebeplerine değinecek olursak, en temel neden elbette bireylerin konut alım gücüdür. Özellikle son yıllarda ülke bazında ekonomik gerilemelerden dolayı finansman desteğinin bulunmaması, artan inşaat maliyetleri ve döviz kurundaki ani değişiklikler gibi nedenler, konut satışlarındaki gerilemeyi beraberinde getirmiştir.

 

Konut piyasası ülkelerin ekonomik yapısı hakkında bilgi veren önemli bir göstergedir

Konut satışlarındaki gerilemeyi son yılları ele alarak değerlendirdiğimizde konut sektörünün, özellikle küresel kriz ya da küresel salgın/hastalık (COVID-19), deprem gibi dönemlerde direkt olarak etkilendiği gözlemlenmiştir. Bunun yanı sıra konutun, bireyin temel fiziksel ihtiyaçlarından birisi olarak barınma ihtiyacını karşılayan, insanların güvenli ve rahat bir şekilde yaşamlarını sürdürebilmeleri en önemli unsurlardan biridir. İnsanların zamanla sadece korunmak veya barınmak için değil yatırım amacıyla da konut inşa ettikleri, satın aldıkları ya da sattıkları görülmektedir. Dolayısıyla konut piyasası, ekonomik yapı bazında önemli bileşenlerden birisi haline gelmiştir. Öyleyse konut piyasası günümüzde ülkelerin ekonomik yapısı hakkında bilgi veren önemli bir göstergedir, diyebiliriz.

 

Konya Satılık Kiralık Piyasa Değerlendirmesi adlı haber içeriğini de okumak için buraya tıklayınız.