Site Logo Site Logo

İLETİŞİM

shape shape

Haberler

Bizden Haberler 15 Mart 2024

 

Kerem Nükte Gayrimenkul Değerleme Uzmanı Sefa Törün, konut satış sürecini etkileyen durumları ele aldı.

-       Kiracının oturduğu konutun satılması

Halihazırda kiracının oturduğu bir konutu satmak, gayrimenkul danışmanı için sürecin başından itibaren çok dikkatli ilerlemeyi gerektiren bir durumdur. Konutu satmak için ilk etapta gayrimenkul danışmanının konutu görüp bir değerleme yapması gerekir. Kiracılar açısından düşünüldüğünde, kendi özel alanlarına evi satmak amacı ile gelen insanlara karşı tedirgin hissedebilirler. Konutun içerisinde kiracı varsa bu süreci gayrimenkul danışmanları hassas bir şekilde yürütmek durumdadır. Gayrimenkul danışmanları da kiracıları tedirgin etmeden, önceden haber ederek evin uygun bir duruma getirilmesini rica etmeliler. Özellikle detaylı inceleyecekleri noktalar varsa bunları kiracılara önceden bildirerek çeşitli tedirginliklerin önüne geçmiş olurlar.

-       Kurdaki anlık dalgalanmalar

Kurdaki dalgalanmalardan ve piyasadaki anlık hareketlenmelerden dolayı konut sahiplerinin satış sürecinde kararsızlık yaşadığı durumlar söz konusu olabilmektedir. Örneğin mülkünü satma kararı alan bir konut sahibi, zaman geçmeden fikrini değiştirip satmaktan vazgeçtiğini belirtebilir. Tam olarak böyle durumlarda gayrimenkul danışmanı mülk sahibini en doğru şekilde bilgilendirerek kafasındaki soru işaretlerine cevap vermesi gerekir. Gayrimenkul danışmanının bu durumdaki asıl görevi kafa karışıklıklarını netliğe kavuşturmaktır. Gayrimenkul danışmanı, konut sahibine doğru sorular sorarak ve tam anlamıyla isteklerini tespit ederek, konut sahibinin kafasındaki çözüm sürecini kolaylaştırmalıdır.

-       Alıcı ve satıcıların daha önce yaşadıkları olumsuz deneyimlerden kaynaklı satış sürecine tedirgin yaklaşmaları

Konut satış sürecinin başlarında söz konusu olan durumlardan birisi de alıcı ve satıcının önceki tecrübelerinden kaynaklı endişeleri ve kaygılarıyla karşılaşmaktır. Daha önce bu alanda kötü tecrübeler edinmiş alıcı ve satıcılar olabilir.  Bu durumda gayrimenkul danışmanı bu mesleğin ne kadar şeffaf ve iki tarafın haklarını gözeterek yapıldığını her anlamda göstermelidir.

-       Pazarlık süreci ve alıcının bütçe kaynaklarının kıtlığı

Kararlı alıcı ve kararlı satıcılar ile birlikte çalışıldığı zaman pazarlık süreci hızlı bir şekilde sonuca ulaştırılmaktadır. Ancak bazı zamanlarda iki taraftan birisi kararsız olduğunda pazarlık süreci olumsuz etkilenebilir. Biraz önce bahsettiğim üzere konut sahibi konutuna emek atfettiği için çok değerli görmekte ve maksimum fiyatın belirlenmesini arzu etmektedir. Alıcı taraf da en cazip şekilde konutu satın almak istemektedir. Özellikle alıcı taraf mevcut kredi imkanlarının zayıf olmasından dolayı kredi kullanmayacaksa ödemeyi vadeli bir şekilde gerçekleştirmeyecekse ve ücretin tamamını nakit bir şekilde ödeyecekse fiyatı en minimum seviyeye düşürmek istiyor. Bu durumda gayrimenkul danışmanı önemli bir köprü vazifesi görmektedir. Her iki tarafın da ortak noktada anlaşması için gayrimenkul danışmanı, iletişimini bilgi; tecrübe ve uzlaşma temelinde kurmalıdır.

-       Mülkün gözle görülmeyen sorunlarının söylenmemesi

Satış sürecinde mülk sahibinin konut içerisindeki gözle görülmeyen sorunları gayrimenkul danışmanına söylememesi ve ilerleyen zamanlarda bu durumun konut satışının gerçekleştiği kişi tarafınca büyük problemlere yol açmaktadır.

Gayrimenkul danışmanı yalnızca ticaretin yapıldığı bir kişi olarak görülmemelidir. Birçok konuda çözüm üretmek, yönlendirmek, olası sorunları hesaplamak suretiyle hem alıcı hem de satıcı kişilerle sağlam bir iletişim içerisinde bulunmalıdır. Satış yapıldıktan sonra dahi konutun sorumluluğu gayrimenkul danışmanının üzerindedir. Konut sahibi, evin içerisinde gözle görülemeyecek bir sorunu gayrimenkul danışmanına söylemeyi atladığında ve bu sorun alıcı tarafından fark edildiğinde gayrimenkul danışmanı çözüm suretiyle devreye girmelidir. Her gayrimenkul danışmanı bilmediği bir sorunla karşılaştığında çözüm üretmek ile yükümlüdür. Mülkün yeni sahibinin sorunları da gayrimenkul danışmanının sorunları demektir.

Ücretin ödeneceği zaman

Tapu vakti geldiğinde ücret transferinin ne zaman gerçekleşeceği konusu, alıcı ve satıcı arasında iletişim handikabına neden olabilmektedir. Alıcı taraf tapu sonrası ödeme isterken satıcı taraf ise tapu öncesi ödeme talebinde bulunabilmektedir. Buradaki dengeyi gayrimenkul danışmanı şeffaf bir şekilde sağlamak durumundadır.

Mülk sahibi ve alıcının komisyon sebebiyle destek almak istememesi

Birçok potansiyel konut alıcısı ve satıcısı gayrimenkul danışmanları komisyon sebebiyle destek almak istememektedir. Gayrimenkul danışmanları satılan konuttan belli bir miktar komisyon aldıkları için satıcı ve alıcı çoğu zaman bu duruma kuşkuyla yaklaşmaktadırlar. Burada kişilerin bilmesi gereken önemli hususlar şunlardır; gayrimenkul değerleme uzmanları bu alanda belirli bir eğitim seviyesine sahiplerdir, tecrübeleri ve eğitimleri ile yol yürürler ve her adımlarını araştırarak, planlayarak, doğru analizler yaparak atmaktadırlar. Gayrimenkul danışmanlarınca konut sahibi ya da alıcı sadece ticaretin yapıldığı kişiler olarak görülmemektedir. Bu süreçte gayrimenkul danışmanları duygusal sorunlardan, hukuki aşamalardan, maddi sorunlara kadar her engelde hem konut sahibinin hem de alıcının haklarını gözetme kaygısını gütmektedirler.

 

Kerem Nükte Gayrimekul

Gayrimenkul Değerleme Uzmanı

Sefa Törün